Studenten

Over OWASE

Stichting Pensioenfonds OWASE is in 1957 opgericht als ondernemingspensioenfonds voor het Wavin-concern. Bij het pensioenfonds zijn zowel de ondernemingen van het huidige Wavin-concern aangesloten, als de ondernemingen die in de loop der jaren zijn verzelfstandigd. Samen hebben ze een vereniging opgericht: Werkgevers Vereniging OWASE (WVO).

Deze vereniging heeft onder meer als doel om een gemeenschappelijk personeels- en arbeidsvoorwaardenbeleid te voeren. De pensioenregelingen zijn een belangrijk onderdeel van dit beleid.

De bij pensioenfonds OWASE aangesloten ondernemingen:

Combipac B.V. Smart Carrier Services B.V.
Dion Arbo & Milieu Smart Carriers Services Europe B.V.
Dion B.V. Trepak Image Systems B.V.
Dion Groep B.V. Sima Kunststoffen B.V.
Dion Pensioen Services B.V. Sphere Nederland B.V.
Dion Salarisbureau B.V.  Stichting Bono
Dion Vastgoed Support B.V. Wadinko B.V.
Future Pipe Industries B.V. Wavin Assurantie B.V.
Rollepaal B.V. Wavin B.V.
Romit B.V. Wavin Diensten B.V.
RPC Bebo Nederland Wavin Nederland B.V. 
Schoeller Allibert B.V. Wavin Overseas B.V.
Schoeller Allibert Services B.V. Wavin Technology & Innovation B.V.

 

Wortels OWASE

De wortels van OWASE liggen bij het bedrijf Wavin. Wavin is een bedrijf dat, behalve in Nederland, ook in verschillende andere Europese landen vestigingen heeft. De Wavin-organisatie in Nederland bestond tot het begin van de negentiger jaren uit een aantal werkmaatschappijen die diverse kunststofproducten zoals leidingsystemen, profielen, folieproducten, kratten en bakken maakten. Bij Wavin in Nederland waren in totaal zo’n 1.800 werknemers werkzaam.

Begin jaren negentig van de vorige eeuw is Wavin begonnen met het afstoten van bedrijven die niet tot de kerntaak behoorden. Dit waren onder meer de bedrijven die kratten, profielen, plastic folies of machines en gereedschappen maakten of zich bezig hielden met recycling of dienstverlening. Deze bedrijven werden verzelfstandigd of verkocht aan andere bedrijven. 

Samenwerkingsverband OWASE

Om de onderlinge solidariteit van de bedrijven in stand te houden (met behoud van de eigen verantwoordelijkheid) werd besloten om een samenwerkingsverband in het leven te roepen. Het samenwerkingsverband van de verschillende Wavin- en ex-Wavin bedrijven kreeg de naam OWASE. OWASE is een afkorting van de begrippen Overijssel Wavin Sociale Eenheid. De OWASE-bedrijven zijn in verschillende bedrijfstakken werkzaam. Zo zitten er in de OWASE-groep onder meer kunststofverwerkende bedrijven, is er een machinefabriek en is er een bedrijf dat zich bezighoudt met dienstverlening. De meeste OWASE-bedrijven zijn bij elkaar in de buurt gevestigd. Het samenwerkingsverband heeft daarom een meer regionaal karakter. Dit maakt het samenwerkingsverband uniek in Nederland.